29-річний Денис Шеренговський з Черкас розпочав службу  2013 року. Спочатку був у лавах внутрішніх військ, а через рік перейшов на контракт у Нацгвардію та був переведений до зони АТО в Маріуполь. У 2016 році він звільнився, однак після повномасштабного вторгнення знову встав на захист Батьківщини – його мобілізували до Національної прикордонної служби України.

Читайте також: "З депресії витягує спорт" - ветеран Євген Омельчук про участь у змаганнях в США та досягнення після поранення

Воювати довелося на Донеччині. У районі Новомихайлівки у травні 2022 року разом з побратимами Денис потрапив під обстріл та втратив ногу. Єдиною думкою під час поранення було "Хочеться жити". І незважаючи на важку травму та ампутацію, сьогодні незламний чоловік дійсно ЖИВЕ: активно тренується, бере участь у міжнародних змаганнях та популяризує ветеранський спорт. А в майбутньому, можливо, стане реабілітологом – щоб допомагати пораненим бійцям знову повірити в себе.

"Це нога на все життя"

Нову сторінку власної історії Денис почав у київському шпиталі: там разом з родиною він підбирав протез у численних майстернях. Через перебої з електрикою та ворожі обстріли процес дещо затягувався. Спочатку чоловікові встановили тренувальний протез, але користуватися ним було складно, а зрештою – постійний. Звикнути до штучної кінцівки було нелегко:

"Я ходив і ходив. Вибору не було, треба було вчитися. Це нога на все життя", - пригадує він ті часи.

На шляху до одужання захисник познайомився з організатором турів для військових з ампутаціями, ветераном Олександром Швецовим, і це змінило його погляди на життя. Денис приєднався до подорожі польськими Татрами, де разом з іншими долав виклики з милицями та прапорами. Також він стрибав з парашутом, випробував аеродинамічну трубу та банджі-джампінг з висоти 90 метрів.

Читайте також: Українські спортсмени планують започаткувати нові міжнародні змагання для ветеранів – подробиці

Пізніше ветеран взяв учать у благодійному сходженні: у складі української групи пройшов 50 кілометрів Чорногірським хребтом, включаючи Говерлу. Захід мав на меті збір коштів для побратимів: учасники несли по десять кілограмів піску в рюкзаках, які висипали за кожний зібраний мільйон.

Реабілітація спортом

Невдовзі Денис познайомився з ветеранами, які активно займалися спортом, надихнувся їхнім прикладом та доєднався до тренувань з пауерліфтингу і жиму лежачи. Через півроку група суттєво розрослася, і вони почали розробляти власні спортивні заходи для ветеранів з травмами.

У жовтні минулого року чоловік отримав унікальний досвід, взявши участь у змаганнях "Ігри Героїв" у Бельгії:

"Я не готувався до кросфіту і попередив організаторів, але вони сказали, що це нормально. Тому вирішив спробувати, - згадує він.  -  Змагання були важкими, але підтримка колег була безцінною. У телеграмі вже є багато чатів, де ми ділимося досвідом".

Пізніше Денис взяв участь в "Іграх Нескорених". Чоловік дивиться на життя з оптимізмом та не збирається зупинятися, проте, як і всі, періодично стикається з труднощами. Зізнається, що невдачі впливають на ментальний стан та змушують опускати руки, тоді як успіхи – додають "сяяння".

Читайте також: Пошук тренерів та безкоштовних залів – для ветеранів створили спортивний мобільний додаток


Щодо планів на майбутнє, то тренером Денис поки що себе не бачить. Однак не виключає, що стане реабілітологом, та, звісно, хоче розвивати спорт для ветеранів. Також серед його амбітних цілей – виступи на змаганнях національного та європейського рівнів.

Денис Шеренговський сповнений сили, наснаги та оптимізму. Впевнений, що Україна переможе та все буде добре. Своїм запалом він радо ділиться з іншими, кажучи:

"Не втрачайте надії. Спорт допомагає тримати себе у формі, але знайти себе можна не тільки в спорті. Спробуйте себе у всьому. Це зробить життя веселішим".

Нагадаємо, у Києві проводять заняття з адаптивного яхтингу для ветеранів. Який ефект вони мають та хто може приєднатися до тренувань, читайте в матеріалі veteran.com.ua.

Фото: champion.com.ua