Для багатьох жінок 24 лютого 2022 року розпочалося однаково. Розлука з чоловіками, які пішли захищати Україну, страх за дітей,  години  в метро, укриттях, в коридорах та ванних. Комусь допомагав триматися психолог, хтось шукав підтримку в сім’ї, на роботі, виїжджав за кордон або їхав до друзів. Валерія Малкова з Черкас розповідає: врятувала і досі рятує улюблена справа життя – викладання йоги.

Коли чоловік Валерії Борислав пішов на фронт, вона продовжила тренування, щоб допомогти собі та іншим долати стрес і відволікатися від страшних подій. Цього року дівчина наважилася піти далі – відкрила власну студію йоги Mama Prana і збирається проводити безкоштовні заняття для військових та ветеранів. Про досягнення та плани на майбутнє вона розповіла для veteran.com.ua.

Читайте також: Стала бізнесвумен, декоратором і трохи електриком – як дружина військового розвиває «магічне кафе» у Кривому Розі

З першого дня – на захисті України

Чоловік Валерії – Борислав Головко вперше став на захист України ще в 2014 році. Тоді він допомагав звільняти Слов’янськ, а після початку великої війни – знову взяв до рук зброю.

«Він пішов на фронт добровольцем і з першого дня війни ніс службу. Це було його свідоме рішення, яке він прийняв самостійно – мене Борислав не питав, і робив те, що вважає правильним», - згадує Валерія Малкова.

У 2023 році військовий разом з побратимами стримував навалу окупантів на Бахмутському напрямку. Там він отримав поранення і повернувся додому, у Черкаси.

«Через поранення Борислав отримав відстрочку на два роки, проте вже зараз мріє повернутися на фронт», - розповідає дівчина.

Читайте також: "Це буде роботою мрії": ветеранка Ольга Дрогобецька отримала грант на відкриття творчої майстерні

«Йога рятує від тривог»

Валерія, яка вже 12 років займається йогою і сім – викладає її, з головою занурилася в улюблену справу.

«Йога врятувала мене, коли поїхав чоловік, рятує від стресу, який накопичується через щоденні новини, - говорить інструкторка. – Тому я зрозуміла, що зараз, як ніколи на часі – створення простору, де люди зможуть відволікатися від негативу».

Валерія вирішила відкрити власну студію йоги і для цього подала заявку на грант від держави. Її схвалили і дівчина отримала півмільйона гривень.

«На початку було важко, бо вперше стикаєшся зі складанням бізнес-плану, оформленням всіх документів. Але є до кого звернутися – в центрі зайнятості допомагають виправити помилки», - говорить підприємниця.

Розповідає – на всі витрати отриманих грошей не вистачило, проте допомога була суттєвою.

«Для занять йогою потрібно коштовне обладнання, крім того в Черкасах дорого коштує оренда приміщень. Потрібно було вкрити підлогу спеціальними килимами, закупити килимки для занять, дзеркала з підсвіткою», - зазначає Валерія.

Студію дівчина облаштовувала сама – пофарбувала стіни, продумала, як розмістити дзеркала та зробити зали зручними для відвідувачів. Врешті все вдалося і на початку червня вона розпочала свою роботу.

«Чи страшно відкривати бізнес під час війни? Напевно, людям, які залишилися в  Україні, вже багато чого не страшно. Звісно, тривога є, але потрібно щось робити, - говорить підприємниця. -  До залучення гранту я орендувала залу для викладання йоги, і коли в Черкасах був приліт, там повилітали вікна. Але нічого – поставили нові і працювали далі. Я роблю те, що люблю і вмію, знаю, що несу людям користь, тому продовжую роботу, незважаючи ні на що. Коли робиш щось не для себе, а для когось, завжди все вдається легше».

Читайте також: Пережив 5 років полону та відкрив сімейний ресторан під Києвом: історія ветерана Богдана Пантюшенка

Зцілює тіло та допомагає розслабитися

За словами інструкторки, йога – це робота і з тілом, і з мисленням, тому поєднує і фізичні навантаження, і духовні практики. На уроках Валерії учасники спочатку виконують вправи, а потім – займаються медитаціями.

«Коли людина займається йогою, вона вчиться бути в моменті, тут і зараз, не розсіювати увагу, і таким чином стає більш спокійною та врівноваженою. Це працює, як психологічна терапія, - розповідає інструкторка. – Крім того, йога зцілює тіло».

Валерія говорить, що багато людей дарма вважають, що йога – це легко і все, що потрібно – правильно тягнутися та розвивати гнучкість. Насправді ж йога – це про баланс, тому включає і багато силових вправ, які розвивають витривалість, і розтяжки.

«Йога підходить для всіх, але її потрібно правильно викладати, адаптувати під різний рівень людей.  У тих, хто регулярно займається, покращується постава, зменшуються прояви напружених м’язів шиї, спини, плечей. Це великий комплекс асан на все тіло», - додає тренерка.

Серед інших вправ учні Валерії практикують стійку на голові за допомогою спеціальних стільців для перевернутих асан.

«Дослідження показують, що більшості сучасних людей не можна стояти на голові, тому що шия здебільшого дуже слабка і можна отримати травму. А зі стільцем це повністю безпечно. Тому люди висять, я їх підтримую, в них розслаблюються м’язи, зникають спазми, зменшуються головні болі», - розповідає інструкторка.

Читайте також: "Під обстрілами пригадав дитячу мрію": ветеран Андрій Каспшишак відкрив у Львові видавництво

Заняття для ветеранів

У студії Валерії займаються і жінки, і чоловіки. Крім основного напрямку, є можливість записатися на танці, фейс-йогу та йогу голосу. У багатьох дівчат, які відвідують заняття, чоловіки також – колишні або діючі військові, тож вони підтримують одне одного і спілкуються навіть поза межами студії.

«Це вже не просто заняття йогою, а ком’юніті людей. Багато хто подружився, спілкується, підтримує бізнеси одне одного, ходить разом на каву, - розповідає інструкторка. – Учасники часто кажуть, що це змінило їхнє життя, адже змінилося ставлення до нього. Вони навчаються не бути постійно в стресі, не реагувати на злих людей, не проявляти агресію».

Наразі Валерія планує запровадити безкоштовні заняття з нідра-йоги для ветеранів та військових і вже шукає захисників, які бажають спробувати.

«Нідра-йога - це йогічний сон, тобто стан мозку, коли він і не спить, і не бадьорий. В цьому стані людина може за десять хвилин відпочити так, як за п’ять годин сну. Для цього учасник лягає на килимок, а я граю на інструменті та проговорюю різні медитації. Найголовніше тут – розслабити тіло і мозок, відключити потік думок», - говорить інструкторка.

Для розслаблюючих практик у Валерії є спеціальні музичні інструменти: дів'я, чаші, тонг.

«Кожен з них має свою частоту та налаштовує на спокій, розслабляє нервову систему, а казкові звуки ніби повертають в дитинство», - говорить дівчина.

Для того, щоб записатися на заняття, ветерани можуть відправляти повідомлення на сторінку Mama Prana в Instagram. Заняття з нідра-йоги вже випробував на собі чоловік Валерії Борислав.

«Спочатку у нього була стурбованість, але потім він навчився розслаблятися і говорить, що це справді прибирає важкість. Науково доведено, що нідра-йога позитивно впливає на нервову систему, тому хочеться допомогти захисникам», - говорить дівчина.

У майбутньому інструкторка мріє відкрити студії і в інших містах України, адже, на її думку, йогу мають викладати лише спеціалісти, які, як і вона, мають спеціальну освіту, достатньо знань та досвіду, щоб не нашкодити, а допомогти клієнту.

Нагадаємо, ветеран Михайло Адамович відкрив у Івано-Франківську сервіс з оренди електроавтомобілів.

Фото: з архіву Валерії Малкової