Через повномасштабне вторгнення росіян сотні тисяч українців та українок пішли на фронт, залишивши вдома дорогих та близьких людей. Тепер на них з нетерпінням чекають батьки, діти, а також кохані. Попри війну, наші громадяни продовжують будувати стосунки та створювати родини, а завдяки новому функціоналу у Дії оформити шлюб відтепер можна навіть онлайн.

У чому важливість послуги

"Україна продовжує задавати тренди на цифровізацію всьому світові. Запустили перший офіційний шлюб по відеозвʼязку в Дії. Це революційний сервіс, який повністю змінює підхід до надання державних послуг. Одружуйтеся в будь-якому куточку країни чи світу та за будь-яких обставин, адже любов варта всього", - йдеться у дописі Міністерства цифрової трансформації України на Facebook-сторінці.

Читайте також: Статус учасника бойових дій можна буде оформити через портал Дія - подробиці

Така онлайн-послуга особливо важлива для військових та їхніх половинок. Як правило, таким парам дуже важко викроїти час на те, щоб подати заяву про шлюб та провести класичну церемонію. А одруження онлайн дозволить подати документи, обрати дату весілля, змінити прізвище в дистанційному режимі.

Свідоцтво про шлюб у цифровому форматі також з’явиться у Дії – автоматично підтягнеться в застосунок протягом доби. Оригінальний паперовий документ молодята зможуть отримати поштою чи кур’єрською доставкою.

Як одружитися онлайн у Дії

Взяти шлюб онлайн дуже просто. Незважаючи на те, що технічно цей процес представляє собою складну взаємодію реєстрів та платформи відеозвʼязку Webex від Cisco, для користувачів він майже непомітний та триває до півгодини.

Читайте також: Тато – військовий ЗСУ: як підтримати дитину та не втратити емоційний зв'язок у розлуці

Щоб стати чоловіком та дружиною в Дії, необхідно:

1. Оновити застосунок на смартфоні.

2. Обрати "Шлюб онлайн" у розділі "Сервіси".

3. Обрати "Зробити пропозицію" та надішліть сповіщення коханій людині на зручний месенджер. Партнер/партнерка матимуть 14 днів, щоб дати згоду чи відмовитися.

4. Після згоди половинки надати свої дані для заяви протягом 12 годин.

5. Обрати дату церемонії – система пропонує найближчу (за 5 днів).

6. У день весілля зайти за посиланням у Дії на онлайн-церемонію. Там на молодят чекатиме працівник Цифрового ДРАЦСу: процес одруження триватиме до 30 хвилин (потрібен смартфон та інтернет).

Нагадаємо, в Україні запустять мобільний застосунок для ветеранів.

Фото: з відкритих джерел