Міністерство внутрішніх справ організує реабілітацію для учасників бойових дій, які повністю або частково втратили зір на війні. Програма триває 21 день і проходить на базі одного з реабілітаційних центрів МВС.

Як розповідають у відомстві, нещодавно один з таких курсів завершився – учасники навчилися виконувати побутові справи, користуватися гаджетами, вивчали шрифт Брайля та проходили терапію з тваринами. Усе це допоможе їм адаптуватися у суспільстві, стати більш самостійними та впевненими у собі.

Читайте також: Ветеранів з порушеннями зору запрошують на заняття з голболу – подробиці

Орієнтування у просторі та ерготерапія

Всім учасникам видали білі тростини, з якими вони навчалися орієнтуватися у просторі. Перший крок – самостійно пересуватися без допомоги інших, а далі ветерани переходили до складніших завдань.

«Однією із важливих дисциплін є ерготерапія. Саме завдяки ерготерапії хлопці навчаються самостійно обслуговувати себе – мити руки, ходити у вбиральню, нарізати продукти харчування та готувати», - розповідають у МВС.

На одному з уроків ветерани навіть навчилися випікати піцу – нарізати начинку, розкачувати тісто та користуватися духовкою.


Читайте також: Для ветеранів та УБД запустили проєкт з безкоштовного відновлення зору – як взяти участь

Вивчення шрифту Брайля

Також учасникам розповідали, як користуватися шрифтом Брайля, щоб самостійно писати і читати. Опанувати його – нелегке завдання, але ветеранам вже дали базові знання, які допоможуть в подальшому навчатися і покращувати навички.

А от користуватися гаджетами, приймати дзвінки, телефонувати самостійно і писати повідомлення навчитися легше. Для цього існують спеціалізовані додатки, які озвучують дії на екрані. Про них ветеранам розповідали на заняттях з IT-технологій.


Читайте також: Підірвався на "лягушці" та втратив зір: ветеран Олег Гураль після фронту став масажистом

Танцювальна і анімалотерапія

Також під час реабілітації пропонують відвідувати танцювальну терапію. Такі заняття допомагають укріпити м’язи та суглоби, а також повертають у тонус амплітуду тіла, що дуже важливо для пересування.

Крім того, двічі на тиждень для учасників проходила анімалотерапія – каністерапія з собаками та іпотерапія з кіньми.  На таких зустрічах ветерани можуть розслабитися та відчути позитивні емоції.

Загалом, як розповідає заступниця директора освітньо-реабілітаційного центру «Трініті Хаб» Тетяна Костенко, заняттях підбирають в залежності від потреб кожного ветерана.

"Ми дивимось, кому потрібно більше орієнтування в просторі, а хто вже готовий опановувати комп’ютер і освоювати асистивні технології. Все дуже індивідуально", – зазначила вона.

Нагадаємо, ветеранів, військових та їхні родини запрошують до терапевтичних груп .

Фото: МВС