У запорізькому ком’юніті центрі "Опліч ХАБ" відбулася лекція для представників громад, які опікуються допомогою ветеранам і ветеранкам. На ній обговорили питання правильної комунікації із захисниками і захисницями на їхньому шляху повернення до мирного життя.

Читайте також: Підтримати та не нашкодити - як правильно спілкуватися з пораненими воїнами

Лекторкою виступила психологиня "Опліч ХАБ" Лілія Шаповалова. Результат проведення заходу вона оцінила як позитивний:

"Ми доторкнулися тільки до людей, і вони доторкнулися до цієї проблеми, але це вже дуже важливий крок – вони доторкнулися та щось відчули. Я так думаю, що далі буде, розвиток буде далі і все буде краще і краще з розумінням".

За словами фахівчині, у процесі комунікації між цивільними та військовими можна виділити кілька важливих моментів:

1. Для захисників та захисниць, які повертаються до мирного життя, найболючішим є знецінення;

2. Неповагою до ветеранів може бути навіть інтонація службовця при спілкуванні, зверхнє ставлення – неприпустиме;

3. Щирість та терпіння  - перше, чому мають навчитися посадовці, які допомагатимуть ветеранам і ветеранкам, цей шлях буде довгим;

4. Універсального способу налагодити діалог з оборонцями не існує. Однак кожний може починати спілкування зі слів "дякую за захист".

Під час лекції слухачі також поділилися проблемами, з якими стикаються у громадах. Серед найбільш розповсюджених – відбудова довіри та сприйняття ветеранів і ветеранок суспільством.

Читайте також: В Україні започатковують навчання фахівців із супроводу ветеранів - подробиці

"Суспільство повинно відноситися до ветеранів з повагою та розумінням. Це не те, що ветеранів треба повертати до цивільного життя, це треба готувати до повернення ветеранів у цивільне життя саме суспільство", - зазначив начальник відділу підтримки захисників та  захисниць України департаменту соціального захисту населення Запорізької міськради Денис Книш.

Лекція відбулася за підтримки проєкту USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров’я" та сприяння компанії Меінвест і комбінату "Запоріжсталь". Аналогічні заходи фахівці "Опліч ХАБ" планують проводити і надалі – в громадах Запорізької області.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як підтримати дитину та не втратити емоційний зв'язок у розлуці, якщо тато  - військовий ЗСУ на фронті.

Фото: з відкритих джерел