Міністерство у справах ветеранів України спільно з громадською організацією "Простір можливостей" готуватимуть фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб. ГО допомагатиме у навчанні зокрема тренерського складу Центрів ветеранського розвитку:  там та на базі вищих навчальних закладів у різних регіонах країни і відбуватиметься підготовка майбутніх спеціалістів.

Читайте також: Фахівець із супроводу ветеранів - все, що варто знати українцям про нову професію


Проєкт з підготовки фахівців із супроводу ветеранів розпочався  у 2023 році  - як пілотний з підготовки помічників ветеранів. Пізніше його було переглянуто, професію -  під нинішньою назвою – офіційно внесено до Національного класифікатора. За підсумками пілотного проєкту було ухвалено рішення про посилення співпраці з громадським сектором та деякі зміни в підходах до підготовки самих спеціалістів.

"Ветерани й ветеранки повертаються з фронту зовсім іншими людьми, адже війна змінює свідомість, змінює поведінку. Саме для полегшення шляху переходу до цивільного життя ми й впроваджуємо інститут фахівця із супроводу ветеранів. Після належної підготовки вони будуть працевлаштовані у своїх громадах та допомагатимуть нашим захисникам і захисницям у всіх нагальних питаннях. Я вдячний "Простору можливостей" за активну залученість та всебічну допомогу. Впевнений, що наша співпраця стане яскравим прикладом того, що держава разом із громадськістю здатні впроваджувати ефективні проєкти", - зауважив в.о. міністра у справах ветеранів України  Олександр Порхун.

Як нагадав заступник міністра Максим Кушнір, усього планується підготувати 11 тисяч фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб, а до кінця поточного року  - три тисячі. Наразі вже розроблено "дорожню карту" із впровадження цього проєкту: визначені основні етапи, механізми та часові рамки реалізації.

Читайте також: Фахівці із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб - як отримати нову професію

Для спрощення процесу будуть застосовані сучасні цифрові засоби: зокрема, кандидати на посаду реєструватимуться в електронній формі на платформі е-Ветеран. Пізніше тут же буде створено електронний кабінет роботи самого фахівця із супроводу ветеранів.

Фото: Мінветеранів