Святослав Статкевич вже десять років має свою клініку у Бережанах Тернопільської області, де працює стоматологом. На початку повномасштабної війни він залишив свою справу та долучився до ЗСУ, а навесні 2024 року демобілізувався. Повернувшись додому, придбав дентальний комп’ютерний томограф, отримавши один мільйон гривень за грантовою програмою  "єРобота".

Читайте також: У Тернополі ветеранам покращили умови грантової програми – в бізнес доведеться вкладати менше власних коштів


На фронт пішов добровольцем

Рішення стати до війська Святослав Статкевич прийняв на початку великої війни. Розповідає, що після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в його клініці не залишилося лікарів, адже великого потоку пацієнтів не було. У стоматології чоловік пробув до 6 березня 2022 року, а потім добровільно долучився до лав ЗСУ та поїхав на підготовку до Рівного.

Святослав вступив до 68-ї окремої єгерської бригади, де служив фельдшером евакуаційного відділення. Побував на Харківському та Донецькому напрямку:

"Основна моя робота  - це була евакуація: у мене була машина, фельдшер, шофер. Виїжджали на стабілізаційні пункти, там працювали, - каже він. - Мали пересувний стоматологічний кабінет, мені його укомплектували кум Іван Ворона і Котовський Ігор. Поставили обладнання, установку, компресор, автоклав і мобільний госпіталь був готовий, щоб надавати стоматологічні послуги бійцям".

Читайте також: "Смачний" сімейний бізнес – як родина ветерана відкрила власну піцерію у Запоріжжі


Захищав бізнес-план, знаходячись у зоні бойових дій

У березні 2024 року Святослав демобілізувався та повернувся до цивільного життя. Ще будучи на фронті, дізнався про грантову програму "єРобота". Спершу документами займалася його дружина Тетяна, але бізнес-план чоловік захищав самостійно  - просто з передової:

"У мене була можливість вийти онлайн із Центром зайнятості, буквально  хвилин 15 говорили. Мене  спитали, для чого мені це потрібно. Я роз’яснив,  наскільки для мене та моєї клініки важливо. У нас вся діагностика заключена, як у дитячого стоматолога, терапевта, ортопеда та для ЛОР-лікаря також. Тому цей апарат дуже важливий для нас, найголовніше, що він досить якісний".

За словами директора Тернопільського обласного центру зайнятості Миколи Городецького, за рік грантом скористатися 37 ветеранів. Сума допомоги в рамках програми "єРобота" залежить від того, скільки ветеран/ветеранка або другий з подружжя планує створити робочих місць: якщо одне, то це 250 тис. грн., а якщо чотири – то один мільйон гривень.

Читайте також: Як ветерану отримати мільйон на бізнес – для захисників запустили освітній серіал


Крім того, грантоотримувачі підтримки в розмірі 1 млн грн мають виконати додаткові умови. Ветеран/ветеранка повинен бути діючим підприємцем щонайменше три роки,  а фінансування здійснюється за форматом 70 на 30% (більшу частину сплачує Центр зайнятості).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як ветеран Артур Войтюк розвиває кавову компанію у Хмельницькому.

Фото: Суспільне Тернопіль