Житлове питання є одним з найбільш гострих для захисників і захисниць, які повертаються до цивільного життя після фронту. Деяким категоріям з них  держава надає субвенції на купівлю домівок, у різних містах для ветеранів і ветеранок зводять або переоблаштовують  будинки та квартири. А в перспективі  - виплачуватимуть компенсацію за оренду житла.

Читайте також: Ветеранам спростили оформлення житлової пільги – як подати заяву


Про це розповів в.о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун. За його словами, у співпраці з Міністерством наразі розробляється відповідна бюджетна програма. Протягом шести місяців після повернення з фронту ветеранам і ветеранкам будуть компенсувати витрати на оренду житла.

"Коли учасник бойових дій повертається з війни, ми розуміємо, що в декого житло знищене, в декого його взагалі не було, хтось потребує реабілітації, і тому будемо пропонувати впродовж півроку, доки він зрозуміє, де жити, доки він влаштується на роботу, запровадити таку підтримку", - уточнив він.

Олександр Порхун зазначив, що до кінця 2024 року міністерство планує повністю закрити потребу  у житлі осіб з інвалідністю внаслідок війни І та ІІ груп та членів сімей померлих ветеранів, які брали участь у бойових діях на території інших країн.  А протягом наступних років буде продовжено виділення коштів особам з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ груп та родичам загиблих захисників/-ниць України (крім тих, хто отримує одноразову грошову допомогу 15 млн грн). Також планується виплатити кошти та закрити питання з житлом для УБД з числа ВПО, які брати участь в АТО/ООС.

Читайте також: Кошти на придбання житла отримають близько 2,5 тис. ветеранів – подробиці

Міністр додав, що крім державних, в регіонах працюють і місцеві програми для ветеранів і ветеранок. Наприклад,  у Черкасах для них зробили інклюзивний житловий будинок на 20 квартир, а в Києві діє програма фінансування купівлі житла у форматі "50/50". Також деякі органи місцевого самоврядування купують квартири та надають їх захисникам та захисницям України.

Нагадаємо,  для ветеранів під Києвом зводять житловий комплекс. На перші сучасні приватні будинки вже видані сертифікати.

Фото: з відкритих джерел