Через повномасштабне вторгнення сотні тисяч українців та українок взяли у руки зброю та встали на захист Батьківщини – хтось добровільно, інші продовжили службу, а треті – за мобілізацією. Тому сьогодні вже рідко можна знайти родину, в якій немає принаймні однією людини у війську.

Незалежно від того, хто перебуває на фронті - батько, мама, діти, брати/сестри чи інші родичі -  підтримувати стосунки на відстані та спілкуватися може бути досить важко. Однак комунікацію можна значно спростити та зробити легшою, якщо дотримуватися простих правил. Рекомендаціями поділилися фахівці Ветеранського простору "Захист 4.5.0".

Читайте також: Апатія, ПТСР та постійний стрес – психолог розповів, коли ветеранам потрібна допомога фахівця


Під час спілкування з близькими-військовими вони радять звернути увагу на наступні моменти:

1. Будьте позитивними та пишіть про хороше, а негативні моменти згадуйте мінімально. Розповідайте веселі історії про членів родини, дітей та тварин, надсилайте фото/відео. Але будьте уважні до співрозмовника/-ці: деякі речі можуть викликати в нього/неї великий сум та біль втрати. У майбутньому такі повідомлення краще зменшити.

2. Не приховуйте важливі події, навіть якщо вони негативні. Це може підірвати довіру та в перспективі зруйнувати стосунки, а страх обтяжити захиснику чи захисницю поганими новинами – погіршити ваш психологічний стан. Тож про те, що дійсно є важливим та потребує негайного обговорення, краще повідомити.

3. Спілкуйтеся так, ніби робите це при зустрічі. На відстані особливо важливо бути щирими та підтримувати емоційний зв'язок. Не варто акцентувати увагу на негативних емоціях та почуттях та з’ясовувати стосунки, однак приховувати, що у вас всередині - теж. Використовуйте "свої" фрази, будьте щирими, але виваженими – спілкування на відстані дає можливість добре обдумати та обрати слова.

Читайте також: Коли психолога немає поруч – як ветеранам самостійно стабілізувати свій стан

4. З розумінням ставтеся до коротких відповідей та навіть їхньої відсутності. В умовах виконання бойових задач на спілкування може не вистачати часу чи технічних засобів. Тому варто заздалегідь обговорити періодичність зв’язку та в жодному разі не сприймати "ігнор" на свою адресу.

5. Будьте обережними, коли викладаєте інформацію про військових у соцмережах. Деякі публікації можуть серйозно нашкодити конкретній людині чи цілому підрозділу -  наприклад, дані про місце розташування чи переміщення, а також фотографії.

6. Висловлюйте вдячність та переказуйте вдячність від інших. Подякуйте за повідомлення чи лист, згадайте пару моментів з них, які були для вас особливо важливими або цікавими. Також не забувайте казати своєму захиснику/-ці, як сильно ним/нею пишаєтеся.

7. Якщо спілкуєтеся з коханою людиною, не нехтуйте словами "я тебе люблю". Ваш партнер/-ка не втомляться читати ці приємні фрази – як і ті, де ви пишете, що сумуєте і скучили.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно спілкуватися з пораненими військовими.

Фото: з відкритих джерел