Ще рік тому Павло Штибель зі Львова носив військову форму і тримав зброю в руках. Сьогодні він – власник млина, пекар і підприємець, який виготовляє справжній «живий хліб».

Після звільнення зі служби Павло разом з дружиною Андріаною створили власне підприємство «Дивомлин» і продають клієнтам випічку без дріжджів та жодних хімічних домішок. Зерно для неї вони вирощують власноруч, а до тіста додають закваску. Як з’явилася ідея такого бізнесу і чим цільнозерновий хліб на заквасці відрізняється від звичайного, Павло Штибель розповів для veteran.com.ua.

Читайте також: "На меблевий бізнес очікує бум": ветеран Іван Горбенко у Запоріжжі розширив власну справу на грантові кошти

Служба у Бахмуті та Чорнобилі

Павло підписав контракт із Державною прикордонною службою незадовго до повномасштабної війни – у листопаді 2021 року. Чоловік працював інспектором у Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, та вже за кілька місяців війна внесла свої корективи.

Після навчань у Черкаській області його підрозділ перекинули на північ –  у Чорнобильську зону, а звідти – на схід. Найбільше запам’ятався Бахмут, де Павло провів три з половиною місяці у найгарячіших точках.

У минулому році Павло демобілізувався за сімейними обставинами. Тоді й почався новий етап його життя – підприємництво.

Читайте також: З фронту – у "салатний" бізнес: ветеран Роман Лизогубенко отримав грант та розвиває тепличне господарство

Бізнес почався з турботи про дітей

Павло та Андріана – багатодітні батьки і виховують трьох доньок: Дарину, Кароліну та найменшу Меланію. У старших дітей та дружини лікарі діагностували порушення шлунково-кишкового тракту – їм заборонили вживати випічку на дріжджах. Тому родина знайшла корисну альтернативу – цільнозерновий хліб на заквасці.

«Спочатку ми купували випічку і вкладали в це дуже великі кошти. Дітям хотілося різні вироби: і звичайний хліб, і солодке.  Могли витратити 800-900 грн і все з’їсти за вечір. Потім ми почали купляти борошно і пекти самостійно. Так народилася ідея купити невеличкий млин для своїх потреб, - згадує Павло Штибель. – Потім вже почали думати про більший, ще більший, і я сказав: «Давай купимо нормальний млин і будемо продавати випічку».

Родина швидко придумала назву «Дивомлин» і почала шукати кошти на втілення ідеї. Частину грошей вклали самостійно, а також залучили грантову допомогу.

«Ми отримали 500 тис. грн від держави та 300 тис. грн від Львівської міської ради. Левова частина коштів - більше 700 тис. грн пішла на те, щоб купити жорновий млин, а на решту придбали фасувально-пакувальну машинку та пакувальні матеріали», - розповідає ветеран.


Читайте також: «Я багато чого можу і з однією ногою»: ветеран Віктор Шемедюк після поранення відкрив мережу зарядних станцій

Повний цикл — від зерна до хліба

Наразі «Дивомлин» працює за повним циклом: у селі Соколя, звідки родом Павло, вирощують зерно, там же розташований млин. Майже всю роботу роблять утрьох: ветеран, його дружина та ще один найманий працівник.

«Ми вирощуємо пшеницю м’яких і твердих сортів, гречку, жито, ячмінь. Маємо для роботи невеликий трактор, - ділиться підприємець. –  Після збору зерна його треба очистити, заміряти вологість, щоб продукт був якісним та засипати у млин. На виході отримуємо гарне борошно».

Павло розповідає, що особливість жорнового борошна в тому, що воно не нагрівається вище 38 градусів. Завдяки цьому у пшениці та інших культурах зберігаються всі корисні речовини.

«Борошно у нас не перегріте, не мертве. Можна просто додати воду, сіль і закваску, і отримаємо «живий» продукт», - говорить пекар.


Читайте також: Ветеран Роман Турик відкрив зоомагазин та передає частину прибутку ЗСУ – подробиці

Пшеничний, цибульковий та шоколадний хліб

Павло та Андріана продають клієнтам різні види борошна – сировину здебільшого купують крафтові пекарні, та є й родини, яким подобається випікати хліб самостійно.

Крім того, підприємці також випікають хліб вдома, тож покупці, яких цікавить готовий продукт, можуть робити замовлення. Асортимент на підприємстві багатий: житній, пшеничний, шоколадний та цибульковий хліб, фокачча з оливками, булочки для бургерів, батон. Також  можна замовити солодку випічку з грушами, мигдалем та сиром, а на Великдень – паски. Усю випічку виготовляють на заквасці та цільнозерновому борошні.

«Спочатку пекли тільки для себе, потім почали пригощати знайомих та друзів, і побачили попит на продукцію. У нашому хлібі немає підсолоджувачів та регуляторів смаку, а завдяки довгій ферментації, він легко засвоюється та не викликає проблем із травленням. Люди, які його спробували, завжди повертаються», - підкреслює Павло Штибель.


Родина знаходить клієнтів на ярмарках ветеранського бізнесу, які регулярно проводять у Львові. Крім того, вже є постійні покупці, які замовляють випічку через соціальні мережі. Хліб продають не тільки у Львові та області, а й доставляють поштою по всій Україні. А ще ветеран відправляв смачну випічку на Запорізький напрямок для військових.

Також, крім хліба, підприємці виготовляють домашній квас на заквасці. У його складі – лише джерельна вода, закваска, мед, солод і хлібні сухарі.  Як розповідає Павло, процес виготовлення триває декілька днів – перед вживанням квас ферментується в темному холодному місці.

Читайте також: Дружина ветерана Олеся Паламарюк отримала грант та створила овечу ферму на Буковині – історія

У мріях – власний магазин

Наразі бізнес тільки набирає обертів, але родина ветерана вже не уявляє свого життя без домашніх продуктів. Андріана найбільше полюбляє цільнозерновий хліб з горішками, а діти – солодку випічку.

«Ми тепер не можемо їсти інший хліб. У поїздках купляємо звичайний — і ніхто з родини його не хоче. Він не смачний, не корисний, не наш», - розповідає Павло.


Саме тому зі своєю випічкою подружжя мріє познайомити якомога більше людей – у майбутньому Павло та Андріана планують додати в асортимент нові смаки, а коли з’являться інвестиції – відкрити у Львові магазин-пекарню.

Нагадаємо, дружина ветерана Оксана Дякович створила успішний бізнес для дітей.

Фото: з архіву Павла Штибеля