На початку червня 2024 року в мобільному застосунку Дія з’явилося е-Посвідчення ветерана: цифровий документ згенерували вже понад 220 тисяч осіб. Використовувати його можна, наприклад, для отримання пільг та компенсацій, передбачених законодавством, а також надавати в держорганах, структурах соцзахисту, закладах за потребою.

Читайте також: Електронне посвідчення ветерана не відображається в Дії – що робити


Е-Посвідчення має таку ж саму юридичну силу, як і паперове. Однак подекуди ветерани та ветеранки стикаються з ситуаціями, коли в них вимагають надати  документ виключно у фізичному форматі. Про такі факти  розповів заступник директора Департаменту цифрового розвитку та трансформації Міністерства у справах ветеранів України Денис Берестов.

Він зауважив, що в мобільному застосунку Дія реалізовані різні технологічні аспекти, зокрема, "Дія. Шеринг". Він дозволяє пошерити (поділитися) електронними документами, тобто, надати відповідним державним органам цифрові копії.

Читайте також: Посвідчення ветерана в Дії - топ-5 помилок при завантаженні та як їх вирішити

"Як найпростіший приклад  - реалізація шерингу документів при зверненні до Центру надання адміністративних послуг, - сказав він. -  Тобто, користувачу, який звертається, дають зчитати QR-код, і він надає згоду на поширення документів. Також є можливість надання електронних копій на електронну пошту відповідного органу соцзахисту населення, в якому особа перебуває на обліку. Це вже реалізовано і вже працює".

Денис Берестов зауважив, що вимагати надати саме паперові копії посвідчення, якщо ветеран має  аналогічний електронний документ, у держорганах не мають права. Про такі випадки необхідно повідомляти на Єдину ветеранську лінію або до Мінветеранів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що робити, якщо в е-Посвідченні ветерана відображаються чужі дані.

Фото: з відкритих джерел