З початку повномасштабного вторгнення в Україні побільшало ветеранських підприємств. Повертаючись до цивільного життя, захисники та захисниці відкривають бізнес, у тому числі, розраховуючи на державну підтримку.

На започаткування та розвиток власної справи вони та їхні родини можуть отримати до одного мільйона гривень, скориставшись грантовими програмами від українського Уряду. Як скористатися такою можливістю, розповідає veteran.com.ua.

Читайте також: Нову грантову програму для ветеранів запускають на Львівщині – умови участі

"Власна справа": до 500 тисяч гривень на бізнес

Взяти участь у цій грантовій програмі можуть фізичні особи, які планують зареєструвати ФОП, вже діючі підприємці та юридичні особи. Згідно з умовами, отримавши фінансування, необхідно також створити робочі місця:

- для отримувачів грантів до 150 тис. грн – одне робоче місце;

- до 250 тис. грн – два;

- для тих, хто веде бізнес у Харкові та регіоні – одне робоче місце для суми до 300 тис. грн та два – для тих, кому нарахують до 500 тис. грн допомоги.

Крім того, грантери зобов’язані здійснювати діяльність не менше трьох років після отримання коштів та сплачувати податки зокрема за працевлаштування співробітників. Також заборонено перебувати та вести бізнес на тимчасово окупованій території та в росії. Особи, які перебувають під санкціями, мають заборгованості перед бюджетом, притягнуті до кримінальної відповідальності за корупцію,  щодо яких порушено справу про банкрутство, виробляють та/або реалізують зброю, алкогольні напої, тютюнові вироби та займаються обміном валют, претендувати на грант не можуть.

Читайте також: "Це буде роботою мрії" - ветеранка Ольга Дрогобецька отримала грант на відкриття творчої майстерні

Щоб претендувати на фінансову підтримку від держави, необхідно подати заявку на порталі Дія чи офлайн – у відділенні Ощадбанку. Також необхідно надати бізнес-план, пройти співбесіду та  очікувати на рішення від Державного центру зайнятості.

Зауважимо, що нещодавно програма "Грант на власну справу" була розширена. Отримати півмільйона гривень на бізнес у межах програми "Власна справа" можуть дружини/чоловіки загиблих захисників/захисниць. А молоді підприємці (віком до 25 років) – до 150 тис. грн на власну справу. Останні мають зареєструватися як ФОП, а от вимога щодо обов’язкового створення робочих місць для них скасована.

До мільйона на власну справу: як отримати грант для ветеранів та членів їхніх сімей

Ветерани, ветеранки та їхні дружини/чоловіки можуть отримати фінансування на створення чи розвиток бізнесу в розмірах:

- до 250 тис. грн – умовою є створення одного робочого місця;

- до 500 тис. грн  – необхідно створити два робочих місця;

- до 1 млн грн – претендувати може лише ветеран/ветеранка, зареєстрований/-на як фізична особа – підприємець протягом щонайменше трьох років. Програма покриває 70% вартості проєкту та вимагає створення чотирьох робочих місць.

Читайте також: Стала бізнесвумен, декоратором і трохи електриком – як дружина військового розвиває "магічне кафе" у Кривому Розі

Принцип подання заявки та конкурсного відбору аналогічні програмі грантів на власну справу. Кошти можна витратити на меблі, обладнання, транспортні засоби для комерційного використання, а також інші напрямки:

- до 10% суми – на послуги з маркетингу та реклами;

- до 25% - на оренду нежитлових приміщень або землі для комерційних та виробничих цілей;

- до 30% - на оренду обладнання;

- до 50% - на ліцензійне ПЗ, лізинг обладнання (крім власних транспортних засобів);

- на сировину, матеріали, товари і послуги, необхідні для реалізації бізнес-плану, на придбання франшизи.

Нагадаємо, ветерани, ветеранки, члени їхніх родин та інші українці мають право на безкоштовні консультації від експертів Дія.Бізнес. Вони стосуються започаткування та розвитку власної справи, отримання грантової підтримки, основ маркетингу та інших питань.

Фото: з відкритих джерел