Для членів родин ветеранів, загиблих, зниклих безвісти та полонених військовослужбовців у Вінниці проводять безкоштовний курс «Кондитерська справа». Під час занять учасники навчаються працювати з тістом, випікати пироги, булки, печиво, тарти та інші борошняні вироби.

Уроки проходять раз на тиждень у Вінницькому вищому профучилищі сфери послуг. Як розповідає менеджерка ГО "Центр Поділля-Соціум" Альона Мартинюк, курс реалізують в межах проєкту «Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей».

Читайте також: В Україні оголосили конкурс з підтримки ветеранського бізнесу "Варто 11.0" – як взяти участь

Навчання триватиме два місяці, і за цей час деякі учні планують вдосконалити свої навички та навчитися виготовляти смаколики для себе та родини. Також є учасники, які планують зайнятися кондитерською справою професійно – побудувати кар’єру або відкрити власний бізнес.

Уроки проводить майстриня виробничого навчання кухарів, кондитерів Світлана Яценко. Для початку вона підібрала прості рецепти, щоб усі могли з ними впоратися.

«На першому занятті вони готували лимонне печиво, третє заняття — у них буде з дріжджового тіста, опарного і безопарного способу, крафіни й сінабони. Інший рецепт піде для пиріжків, будуть пироги відкриті, з різними начинками, пиріг-квітка. І готуємо вироби з пісочного тіста, тарти», — розповіла Світлана Яценко.

Крім того, як зазначила менеджерка ГО «Центр Поділля-Соціум» Альона Мартинюк, крім кондитерської справи, для учасників також проводять інші курси та консультації, в залежності від потреб кожного з них.

«Це бізнес, консультації психолога, кар'єрні консультації та реабілітолог", — розповіла вона.

Читайте також: «Не просто тренуємося, а ставимо нові цілі» - у Рівному для ветеранів проводять заняття з джиу-джитсу

Одна з учасниць проєкту – переселенка з Херсонщини Людмила. Вона завжди любила працювати з тістом і раніше готувала смачні страви для чоловіка. Та відтоді, як він загинув на Донеччині у жовтні 2022 року, Людмила більше не займалася випічкою.

Наразі вона знайшла в собі сили повернутися до улюбленої справи та  мріє відкрити у Вінниці пекарню у пам'ять про коханого.

«Зараз я печу і пригощаю знайомих та згадую свого янгола. Світлана — хороший фахівець, вона доступно розповідає, допомагає, розказує секретики, тонкощі всі, дуже цікаво», — розповіла Людмила.

Нагадаємо, ветеранів запрошують на заняття з арт-терапії.

Фото: Суспільне Вінниця