Фонд «Після Служби» реалізує у Києві багато творчих проєктів для ветеранів – це і танцювальні заняття, і уроки музики, і арт-терапія для учасників бойових дій та їхніх родин. Таке різноманіття дозволяє обрати саме те, від чого людина отримує найбільше задоволення, а значить – і найбільше користі під час адаптації до цивільного життя.

Заняття з арт-терапії – один з найпопулярніших напрямків, і їх регулярно відвідують ті, кому пензлі, фарби та листи паперу допомагають вилити свої почуття назовні. Чергова зустріч митців та ветеранів відбудеться 18 жовтня. Про те, хто може долучитися до майстер-класу, які техніки опановують учасники і чому арт-терапія здатна позитивно впливати на психоемоційний стан, для veteran.com.ua розповіла кейс-менеджер медичного напрямку Фонду «Після Служби» Юлія Мовчан.

Читайте також: "Стріляти з лука можна навіть зубами" - в Івано-Франківську олімпійська призерка тренує ветеранів

Знайти підхід до кожного

Юлія зазначила, що заняття з арт-терапії для ветеранів, військових та їхніх рідних організують раз на місяць.  Щоразу долучають різних художників, які пропонують свої техніки і шукають нові теми. Уроки безкоштовні, та на кожну зустріч відкривають реєстрацію. Щоб приєднатися до наступного заняття, потрібно перейти за цим посиланням.

Майстер-клас цього разу проведе ветеранка, дружина ветерана та художниця, а також колишня директорка Фонду «Після Служби» Галина Морар. Кейс-менеджер фонду пояснює: досвід Галини дозволяє краще знайти підхід до захисників, зрозуміти їхні проблеми, сумніви та страхи.

Темою заняття стане «Погляд на оточуюче середовище іншими очима».

«Як зразок, художниця запропонувала картину, на якій кінь дивиться на природу. Але все буде залежати від того, як кожен учасник розуміє тему. Вони зможуть обрати свою тварину або будь-кого чи будь-що – головне, щоб це був погляд на світ з іншого ракурсу», - розповідає Юлія Мовчан.

Учасники будуть малювати олійними фарбами. Але завдання – не тільки в тому, щоб розкрити творчий потенціал ветеранів, а й в тому, щоб допомогти їм вивільнити і пропрацювати те, що непокоїть всередині.

«Арт-терапія схожа на роботу з психологом, адже художник постійно розмовляє з усіма учасниками, до кожного підходить індивідуально, і врешті учень не боїться йому відкритися. Атмосфера малювання сприяє тому, щоб людина виливала те, що її хвилює, а іноді художник бачить це через полотно і завдяки правильним запитанням може допомогти учню вийти з певного стану, вирішити свій внутрішній конфлікт», - розповідає Юлія Мовчан.

Наприклад, на минулому занятті учасники опановували малювання абстракцій, а потім – слухали психологічну характеристику своїх робіт.

«Художник показав їм ази роботи, приклади картин, а потім кожен малював те, що він відчував на той момент. Хтось одразу почав малювати, а хтось довго вагався. У когось спочатку вийшла одна фігура, а потім зовсім інша. Після цього митець з психологічної точки зору пояснював кожній людині, як її роботу можна охарактеризувати, чому вони думали малювати одне, а на полотні вийшло інше. Всі учасники були в захваті», - говорить кейс-менеджер фонду.

Читайте також: Магія глини - у Кропивницькому відкрили гончарну майстерню для ветеранів

Як лікують фарби

Про те, що арт-терапія і справді здатна лікувати, Юлія знає з власного досвіду. Два з половиною роки тому вона втратила чоловіка, який на фронті захищав Україну. З тих пір малювання стало її реабілітацією.

«Коли люди починають малювати, кожен знаходить у цьому щось своє, що їм допомагає рухатися далі. Мені особисто дуже подобається змішування фарб і створення нових кольорів, - розповідає Юлія. -  Спочатку людина не знає, що малювати, сумнівається, але наприкінці роботи настрій завжди змінюється. Всі йдуть додому з посмішками».

На заняття від фонду «Після Служби» рідні загиблих героїв також можуть приходити.

«Після втрати в тебе рушиться весь світ і арт-терапія  - це дуже потужний спосіб витягнути людей з цього стану, в якому вони знаходяться після усвідомлення того, що вже нічого не можна змінити, - говорить кейс-менеджер фонду. – Коли в нас є вільні місця, ми не відмовляємо нікому, хто хоч якось пов’язаний з війною. На заняття можуть приходити навіть волонтери, які допомагають військовим та ветеранам».

На уроки запрошують усіх, незалежно від художнього досвіду, вмінь, а також наявних травм. Коли до майстер-класів долучаються ветерани на кріслах колісних, для них додатково створюють комфортні умови. Частіше, за словами Юлії, на майстер-класи записуються жінки – ветеранки та дружини військових.

«Кожному з нас буває важко витягнути себе з дому, але зазвичай у чоловіків цей процес відбувається найважче. Проте, коли вони вже до нас приходять, їм дуже подобається. У ветеранів є страх, що хтось буде випитувати те, про що вони не хочуть говорити, але в нас  працюють тільки досвідчені люди, які не задають некоректних запитань та не роблять некоректних дій. Коли учасники це розуміють, вони відчувають себе у родинному колі, звідки не хочеться йти», - говорить Юлія Мовчан.

Читайте також: Нова професія для ветеранів - художниця Марія Рамко проводить курс з татуювання для захисників

Нові техніки та стилі

Люди, які відвідують заняття постійно, вже не бояться експериментувати з різними пензлями та фарбами, вільно проявляють себе та розвивають фантазію.

«Спочатку всі беруть тоненькі пензлі, щоб не вийти за краї, потім вже і розприскують фарби, і малюють просто руками, і придумують оригінальні підписи до своїх робіт», - говорить кейс-менджер фонду.

Часом учасники, які захоплюються малюванням, після уроків навіть вирішують займатися живописом професійно. Адже на уроках їм показують нові техніки, матеріали, пояснюють, як покращити свої картини.

«Спочатку ти пишеш картину і вона виглядає, як дитячий малюнок, але художник розповідає, як зробити його більш дорослим і професійним. Митці говорять про тіні, про те, як повинне падати сонце, яку ділянку треба затемнити, а яку висвітлити. Після цього картина оживає, набуває об’єму і змінюється на очах», - розповідає Юлія Мовчан.

Нагадаємо, також ветерани, які живуть у столиці, можуть безкоштовно займатися дайвінгом.

Фото: з архіву Фонду "Після Служби"