Члени сімей полонених, заручників, інтернованих та зниклих безвісти за особливих обставин мають право на грошове забезпечення захисників.

Юристи Українського ветеранського фонду пояснили, хто саме із рідних військових може отримати виплати, впродовж якого періоду виплачують кошти та куди і з якими документами необхідно звертатися.

Читайте також: Одноразова грошова допомога після поранень – юристка пояснила, як має визначатися сума виплат

Кому надають кошти

Виплата грошового забезпечення здійснюється:

• дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності – повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним), або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (що мають інвалідність з дитинства – незалежно від їх віку);

• особам, які перебувають на утриманні захисника (члени сім’ї, які були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування);

• батькам рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

Крім того, правознавці зауважили, що у випадку, коли хтось з людей, які мають право на виплати, письмово від них відмовляється, частка рівномірно розподіляється між іншими особами.

Кошти повинні виплачувати з дня захоплення військового у полон або в заручники, або з дня інтернування в нейтральних державах чи зникнення безвісти. Для цього представники родини оборонця повинні звернутися з відповідною заявою.

«Члени сімей захисників отримують виплату до дня набрання законної сили рішенням суду про визнання захисника безвісти відсутнім чи оголошення померлим, або його повернення з полону», - розповідають в Українському ветеранському фонді.

Читайте також: Знятий та виключений з військового обліку – юристи пояснили різницю

Які документи потрібні

Рідні військових повинні подати заяву на ім’я командира військової частини через територіальні центри комплектування або до головних управлінь Національної поліції чи СБУ, якщо захисник служить там. Також з заявою можна звернутися за місцем постійної дислокації військової частини – документи слід передати особі, уповноваженій на ведення діловодства та приймання документів.

До заяви додаються:

• копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я, по батькові та реєстрацію місця проживання (перебування);

• довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);

• копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);

• копії свідоцтва про народження дітей (у разі наявності);

• копія довідки про ідентифікаційний код (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від коду, копія сторінки паспорта з такою відміткою).

Після цього протягом 15 днів командир військової частини розглядає подані документи та ухвалює рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляє заявнику в письмовій формі.

Нагадаємо, для ветеранок і ветеранів створили нову онлайн-платформу, куди вони можуть звертатися за юридичною допомогою.

Фото: з відкритих джерел