Вже більше двох років в Україні працює Громадська організація "Центр підтримки "Атлант" . Вона створена для психологічної допомоги захисникам і захисницям, ветеранам і ветеранкам, їхнім родинам. А якщо говорити глобально – для подолання наслідків російсько-української війни.

Очолює "Атлант" професійний психолог Андрій Омельченко, який працює з військовими та ветеранами ще з 2014 року. Якими результатами роботи своєї організації пишається найбільше, як зробити систему психологічної допомоги воїнам ефективнішою та чи є серед оборонців культура звернення до психолога, він розповів в інтерв’ю veteran.com.ua.

"Я за те, щоб психолог та психіатр надавали допомогу разом"

"Атлант" було створено через кілька місяців після початку повномасштабного вторгнення росіян. Як розповідає Андрій , у 2022 році після перших значних успіхів ЗСУ на фронті здавалося, що остаточна перемога настане дуже скоро, тож головною ідеєю Центру підтримки було сприяння швидкому подоланню психологічних наслідків війни за допомогою конкретних алгоритмів. Однак, зважаючи на те, що протистояння загарбникам триває, акценти в роботі організації змінилися на боротьбу з вигоранням військових, через яке недієздатними ставало до 20 % особового складу.

Допомога в Центрі надається комплексно та системно. Фахівці тут працюють на волонтерських засадах, однак кожний з них - фаховий спеціаліст, який має спеціальну підготовку і регулярно проходить щотижневі супервізії в "Атланті". До організації входять мобільні групи підтримки, які працюють в різних регіонах України та надають широкий спектр послуг, зокрема:

  • реабілітація звільнених з полону, діючих військових, ветеранів;
  • терапевтичні групи для військових між ротаціями та для родин загиблих  і безвісти зниклих воїнів.
  • психологічна підготовка підрозділів перед виходом у зону бойових дій;
  • навчання проведенню реабілітації ветеранів, тілесно-орієнтованій реабілітації.

Також в "Атланті" працює гаряча лінія психологічної підтримки, реалізована у форматі чат-бота в Telegram. Користувачі залишають заявку у ньому, після чого з ними зв’язуються фахівці та надають психологічну допомогу. Для ветеранів, ветеранок, військових та членів їхніх родин така послуга є безкоштовною.

Читайте також: Коли психолога немає поруч – як ветеранам самостійно стабілізувати свій стан


Андрій звертає увагу, що в Україні наразі діє чимало організацій, фондів, установ, які надають допомогу військовим, ветеранам та їхнім сім’ям. Однак ця робота має точковий, а не системний характер, тому її ефективність нижча, ніж могла б бути. Тож в "Атланті" впроваджується саме комплексний підхід – і це приносить позитивні результати. Як керівник Центру, деякими моментами він пишається особливо:

"До нас багато людей (військових, ветеранів – ред.) зверталося з панічними атаками чи кошмарними снами – та після роботи вони проходили. Або коли траплялися сильні конфлікти в родинах, але вдавалося попрацювати з військовими та або з членами родини, і у стосунках все налагоджувалося. Також були військові на грані суїциду - після роботи вони не тільки позбавлялися таких думок, але й продовжували нести службу, - каже він. – До нас приходили навіть після тривалого лікування в психіатричному відділенні, з підтримкою повним спектором необхідних препарататів, яке, на жаль, повністю не вирішило проблему: до людей поверталися певні негативні стани, кошмарні сни про війну, сни про загиблих побратимів. Але ми пропрацьовували ці моменти, і в них все проходило".

На думку чоловіка, щоб допомога військовим та ветеранам була максимально ефективною, психолог та психіатр мають працювати в контакті. "Атлант" вже підписав меморандуми про співпрацю з кількома психіатричними лікарнями, і психологи Центру приходять на допомогу їхнім пацієнтам. Як підкреслює Андрій Омельченко, крім лікування певним препаратами, таким людям потрібні фахові спеціалісти, які б могли правильно з ними комунікувати, вислуховувати та підтримувати, а також надавати повноцінний психологічний супровід.

"Бандерівська медитація" як спосіб зробити психолога "своїм" у колі військових

Керівник "Атланту" зазначає, що в українському суспільстві поки що не розвинута культура звернення до психологів. Тож, щоб впроваджувати її, він намагається використовувати різні способи, зокрема, через чорний гумор. Так в його соцмережах з’явилася "Бандерівська медитація" з елементами гіпнотерапії та специфічного військового гумору. Захисники і захисниці її швидко полюбили та активно діляться між собою. А один з українських діджеїв створив музикальну версію медитації  - і тепер її можна почути на радіо.

"Це один зі способів побудувати довіру до психолога, показуючи, що він  - нормальна людина, з якою можна пожартувати та поспілкуватися. Це такий своєрідний місточок до військового – якщо він почуватиметься комфортно, то зможе поділитися особистим, більш глибинним, - пояснює Андрій . – Я завжди підкреслюю, що військовому чи ветерану потрібний, в першу чергу, співрозмовник, який буде просто говорити та підтримувати. І тільки після  побудови довіри, налагодження контакту може розпочатися фахова робота над психологічними наслідками війни".

Читайте також: "Робимо повернення для ветеранів менш болісним" - у Львові працює перший в Україні Абілітаційний центр


Психолог не приховує, що фахівці "Атланту" за останні два роки провели титанічну роботу з військовими, ветеранами та їхніми рідними і врятували багато життів. Однак, на його думку, все одно це лише крапля в морі на фоні викликів, які стоять перед сучасним українським суспільством, та тим обсягом допомоги, якої потребують наші захисники і захисниці.

Щоб система психологічної допомоги запрацювала більш масштабно, "Атланту" та подібним організаціям потрібна велика підтримка – в тому числі, з боку держави. Раніше Андрій Омельченко виступав у Верховній Раді України в ТСК і у складі робочої групи та разом з юристами розробив "макет" державної політики в цій сфері. Вона могла б стати базою для повноцінної та запустити глобальне вирішення питання психологічної допомоги військовим, ветеранам та їхнім родинам.

"Вже зараз ми бачимо багато наслідків, які за собою веде війна. Крім того, певні речі я знаю з досвіду роботи з ветеранами АТО. Зокрема, йдеться про чималу кількість хвороб психосоматичного характеру. Звісно, вони можуть мати різні причини, але коли ми говоримо про ветерана, то психологічний фактор відіграє одну з визначальних ролей. І що мене турбує найбільше – якщо б з кожним захисником чи захисницею попрацював фаховий спеціаліст, то цих наслідків можна було б уникнути", - підкреслює керівник Центру.

Маючи підтримку з боку Уряду, сам "Атлант" зміг би допомогти закрити прогалину у нестачі фахівців, що існує у військових шпиталях та реабілітаційних центрах. Адже психологи Центру мають величезний досвід спілкування із українськими воїнами, вміють з ними професійно комунікувати, пропрацьовувати болючі точки,  пропустили через себе найжахливіші кейси та змогли з ними ефективно впоратися. Однак наразі питання підтримки Центру, на жаль, не вирішене.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як собаки допомагають психологам у роботі з військовими та ветеранами. Пухнасті фахівці працюють у Центрі каністерапії DOCADOG у Рівному.

Фото: Центрі підтримки "Атлант"/Facebook