В Україні стали відомі імена переможців чергової хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів. Від початку року конкурс відбувається вже вп’ятнадцяте, і допомогу отримають 75 учасників. На започаткування та розвиток їхніх бізнесів держава виділить 38 млн грн.

Як розповідає Міністерство економіки України, 75 переможців – це рекордна кількість для цього року. Серед них – 38 учасників бойових дій та 37 членів родин ветеранів. 65 переможців отримали грант розміром до 500 тис. грн, шість - до 250 тис. грн та чотири - до 1 млн грн.

Читайте також: Ветеран з Тернопільщини отримав грант на розвиток власної клініки – історія Святослава Статкевича

Який бізнес відкривають ветерани

Найпопулярніші сфери, в яких відкривають бізнес ветерани:

• оптова та роздрібна торгівля,

• переробна промисловість,

• тимчасове розміщування,

• організація харчування.

Найбільше грантоотримувачів зі Львівської, Київської, Житомирської, Чернівецької, Хмельницької, Черкаської та Волинської областей.

Читайте також: Як ветерану отримати мільйон на бізнес – для захисників запустили освітній серіал

Умови програми

Наразі прийом заявок на отримання гранту триває – вони подаються через портал «Дія» разом з бізнес-планом. Відповідно до умов програми учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти:

• до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн  - для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно;

• до 250 тис. грн та до 500 тис. грн - для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно.

Крім того, отримати грант від 500 тис. грн до 1 млн грн можуть лише ті ветерани, які зареєстровані як ФОП не менше трьох років. Такий грант надається на умовах співфінансування: отримувач має вкласти в свою справу 30% власних коштів, а 70% надасть держава.

Читайте також: Новий поштовх для бізнесу: військовий Андрій Акопов отримав грант на розвиток швейної майстерні

Третина переможців – тільки розпочинає бізнес

Загалом після того, як ветеранам почали надавати грантову підтримку, у програмі взяли участь 960 ветеранів та членів їхніх родин, а сума допомоги встановила вже майже пів мільярда.

Як розповідає заступниця Міністра економіки, третина з них розпочинає бізнес з нуля.

«Інші - підприємці з досвідом, які за грантові кошти розвиватимуть свою справу. При цьому вони створять близько 2 тисяч нових робочих місць в різних галузях», -  зазначила  Тетяна Бережна.

Нагадаємо, у Тернополі ветеранам покращили умови грантової програми – в бізнес доведеться вкладати менше власних коштів.

Фото: з відкритих джерел