Отримати консультацію юриста, відкритися психологу, поспілкуватися з людьми, які мають схожий досвід та проблеми – все це захисники можуть зробити в «Будинку воїна» у Львові. Комунальний заклад Львівської обласної ради надає допомогу ветеранам, діючим військовослужбовцям, їхнім родинам, а також сім’ям загиблих, полонених та безвісти зниклих оборонців.

З якими запитами приходять львівські родини героїв і яку допомогу можна отримати, для veteran.com.ua розповіла фахівець комунального закладу Львівської обласної ради «Будинок воїна» Ольга Білик.

Читайте також: "Психологічну допомогу військовим слід масштабувати": інтерв’ю з керівником Центру "Атлант" Андрієм Омельченком

Підвезти дрова та допомогти з дітьми

Простір для ветеранів працює з 2019 року, та з початку повномасштабної війни він розширив свою діяльність – майже кожну родину торкнулася війна, багато чоловіків приєдналося до Збройних Сил, а частина з них вже повернулися до цивільного життя.

З початку повномасштабного вторгнення «Будинок воїна» очолює відома у Львові волонтерка та психологиня Марія Петришин.

«Одразу після початку вторгнення у 2022 році ми почали більш активно допомагати родинам оборонців, адже значна частина військових та ветеранів, які були нашими відвідувачами, повернулися на фронт. Дружини, матері бійців зверталися з питаннями, які не могли вирішити самостійно, - згадує Ольга Білик. – Зараз приходять і родини, і ветерани, які заново адаптуються у суспільстві».

За словами фахівчині, кейс-менеджери закладу готові вислухати будь-яке звернення – всі проблеми, які вдається вирішити, просто неможливо розділити за категоріями, всі вони різні, індивідуальні та важливі.

«Наприклад, є ситуації, коли військовий знаходиться на передовій, а його старенька мама або бабуся чогось потребують, їм потрібні дрова для опалення будинку. З такими побутовими питаннями ми допомагаємо, - розповідає Ольга. – Крім того, звертаються дружини загиблих військових, які залишилися на самоті з дітьми. Одна з них просила допомогти перевести дитину в садочок поруч з будинком, щоб вона могла швидко і без проблем її відводити. Ми зв’язувалися з відділом освіти, шукали вільні місця, домовлялися про переведення».

Також в «Будинку воїна» є можливість допомагати тим, хто потребує реабілітації, певних медичних процедур та обстежень. Заклад заключив меморандум з рядом приватних клінік, які певні послуги готові надавати безкоштовно.

«Наприклад, одна з клінік надає безкоштовні обстеження КТ і МРТ для родин безвісти зниклих і полонених захисників, а також для дітей загиблих військових, - розповідає Ольга Білик. – Також бувають запити щодо ведення вагітності від дружин бійців, адже коли чоловік на війні, а жінка вагітна – це подвійний стрес. В таких випадках ми шукаємо фахівця, який буде супроводжувати майбутню маму до пологів, а також пропонуємо консультації наших психологів».

Крім того, захисникам, які потребують психологічного або фізичного відновлення, радять, в які реабілітаційні заклади можна звернутися.

Також у «Будинку воїна» діє мобільна бригада, що складається з кейс-менеджера, юриста та психолога. Фахівці їздять громадами Львівщини та на місці надають консультації ветеранам та їхнім родинам.

Читайте також: «Покращуємо якість життя ветеранів» - фонд «Після Служби» надає кошти на реабілітацію, освіту і допомогу юристів

Консультації щодо виплат та діагнозів МСЕК

Окремо можна звернутися за юридичною консультацією. Ветерани та військові приходять, щоб розібратися, чи отримують вони всі виплати, на які мають право, чи правильно МСЕК встановив їм діагноз. Іноді захисникам потрібен адвокат, щоб оскаржити рішення комісії, а буває, що військові вважають, що їм недоплатили бойові надбавки.

«Юристи розповідають, який порядок звернення в тій чи іншій ситуації, які документи потрібні, які пільги може отримати військовий, в тому числі від Львівської територіальної громади. Також правознавці проводять групові зустрічі для військових та ветеранів», - розповідає Ольга Білик.

Також часто ветерани, які повернулися до цивільного життя і шукають себе, приходять з приводу працевлаштування. Їх направляють до центру зайнятості – там допомагають підібрати вакансію за фахом або консультують з приводу грантових програм для відкриття бізнесу.

Читайте також: Український ветеранський фонд запустив нову групу психологічної підтримки – хто може долучитися

Психологічна допомога для дітей та дорослих

Один з найважливіших напрямків роботи – психологічна допомога, і у «Будинку воїна» працює одразу три психологи. Вони надають консультації в різних напрямках – хтось спілкується з сімейними парами, дітьми, які втратили батьків, а є фахівець, який надає допомогу ветеранам з певними залежностями. З такими запитами, за словами Ольги Білик, люди приходять досить часто і вирішення проблеми потребує довгої, зазвичай багатомісячної, терапії.

Також є групи психологічної допомоги – окремі для родин загиблих, зниклих безвісти, полонених, діючих військових. Іноді працюють виключно з вдовами або матерями полеглих воїнів.

«Ми стараємося не поєднувати в одну групу людей, які мають різні статуси, адже у них різні потреби. Психологи формують колектив, в залежності від звернень – якщо набирається група матерів або дружин, вони продумують план і формат – чи то будуть консультації, чи арт-терапія», - розповідає фахівець «Будинку воїна».

Арт-терапію проводять і для дорослих, і для дітей, та найбільше вона подобається найменшим відвідувачам. Вони з радістю малюють фарбами, працюють з піском, будують ті чи інші фігури, за якими психолог зможе визначити, що саме їх турбує.

Про усі події «Будинок воїна» повідомляє на сторінках в соціальних мережах. Наступного разу, 19 жовтня, для родин військових відбудеться майстер-клас з ткацтва, де вони будуть створювати клаптики для спільного полотна.

Читайте також: «Вилити почуття на папері» - ветеранів запрошують на заняття з арт-терапії

Об’єднання і спілкування

Заклад розташований в будівлі колишнього кінотеатру, тож там є змога проводити різноманітні заходи та організовувати дозвілля. У «Будинку воїна» часто відбуваються покази фільмів, презентації книг, концерти, а також тренінги, навчання та зустрічі з ветеранами.

Крім того, в теплу пору року для захисників та їхніх родин організують походи в гори, сплави на каяках, різноманітні екскурсії та прогулянки.

«Іноді люди самі пропонують щось цікаве – наприклад, поїхати на екскурсію, а ми організуємо транспорт і харчування. Там вони обмінюються питаннями, проблемами, спілкуються, знайомства переростають у дружбу. Таким чином ми стараємося формувати спільноту військових та їхніх родин під нашим дахом», - розповідає фахівець комунального закладу Львівської обласної ради «Будинок воїна» Ольга Білик.

Нагадаємо, у Кропивницькому відкрили гончарну майстерню для ветеранів.

Фото: "Будинок воїна"