Перший Центр ветеранського розвитку (ЦВР) в Україні було відкрито в червні 2023 року. Наразі кількість таких закладів налічує 19, а в перспективі вони будуть діяти в кожному регіоні нашої країни. У Центрах ветеранам, їхнім рідним, а також родинам загиблих героїв надається широкий спектр послуг: від психологічної допомоги  - до освітніх курсів. За рік ЦВР відвідали понад п’ять тисяч людей.

Читайте також: Родинам загиблих та безвісти зниклих захисників, де є першокласники, виплачують допомогу – подробиці

Про це розповіла  в.о. заступника начальника відділу освітніх програм та професійної адаптації Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Міністерства у справах ветеранів України  Євгенія Заєць.

У Центрах ветеранського розвитку діють спеціалізовані програми

Станом на сьогодні в різних регіонах України діють 19 ЦВР, відкритих на базах провідних вищих навчальних закладів. Їхня головна мета – сприяти професійній адаптації ветеранів та ветеранок, демобілізованих оборонців, їхніх близьких, а також родин загиблих захисників та захисниць на шляху повернення до цивільного життя. Крім того, тут надається психологічна, юридична та соціальна допомога, здійснюється підтримка підприємницьких ініціатив ветеранів і ветеранок.

"У Центрах ветеранського розвитку діє безліч спеціалізованих програм. Це і підготовка спеціалістів 3D принтерів, і навчання цифровим технологіям, і проєктному менеджменту тощо. Є спеціальні програми для ветеранів із вадами зору. Дуже популярними є програми з підготовки операторів БпЛА. Найчастіше звертаються за юридичною допомогою, допомогою в оформленні документів, соціальних виплат тощо", — розповіла Євгенія Заєць.

ЦВР будуть відкриті в кожному регіоні

Мережа Центрів ветеранського розвитку складається з 19 закладів. За останній місяць три з них відкрили у західних областях: на базі Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Національного університету водного господарства та природокористування (Рівне) та Ужгородського національного  університету.

Читайте також: Опанувати професію та долучитися до відновлення України  - для ветеранів створили новий курс

Крім того, Центри ветеранського розвитку діють в інших областях:

1. Вінниччина (Вінницький національний технічний університет);

2. Дніпропетровщина (Університет митної справи та фінансів);

3. Житомирщина (Державний університет "Житомирська політехніка");

4. Запоріжжя (Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія);

5. Київщина (Національний авіаційний університет, Національний університет фізичного виховання і спорту України, Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна", Університет Григорія Сковороди, Білоцерківський національний аграрний університет);

6. Львівщина (Національний університет "Львівська політехніка");

7. Миколаївщина (Чорноморський національний університет ім. Петра Могили);

8. Полтавщина (Полтавський державний медичний університет,  Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка);

10. Сумщина (Сумський державний університет);

11. Харківщина (ХНУ імені В.Н.Каразіна);

13. Черкащина (Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини).

“Центри мають значну популярність. З моменту відкриття першого центру, у червні 2023 року, звернулося понад 5000 ветеранів і членів їхніх сімей. Прогнозуємо, що до кінця року матимемо таку саму кількість. Мінветеранів ставить собі за мету відкрити такі Центри ветеранського розвитку у кожному регіоні України”, — додала Євгенія Заєць.

Нагадаємо, в Україні невдовзі стартує прийом заявок від бажаючих стати фахівцями із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб. Навчання кандидатів проводитиметься на базах Центрів ветеранського розвитку.

Фото: ілюстративне/ Мінветеранів