Вже цієї осені в Україні почнуть працювати фахівці із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб. Ці люди зустрічатимуть захисників та захисниць у громадах після їхнього повернення з фронту та надаватимуть їм всебічну підтримку. Зокрема, інформуватимуть про пільги, соціальні програми, допомагатимуть у вирішенні проблем. Також вони працюватимуть із родинами загиблих/померлих воїнів та ветеранів.

Читайте також: "Точка входу" для ветеранів - на Рівненщині готують соціальних менеджерів для роботи з військовими

Детальніше про роботу нових фахівців розповіла в.о. директора Департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Міністерства у справах ветеранів України Альона Скорзова.

Хто може стати фахівцем із супроводу ветеранів

Вимог до майбутніх фахівців Мінветеранів висуває небагато. Кандидати мають відповідати всього двом параметрам:

1. Бути громадянами України/громадянами України зі статусом ветерана;

2. Мати  рівень освіти не нижче бакалавра за галузями знань: "Освіта/Педагогіка", "Соціальна робота",  "Соціальні та поведінкові науки", "Охорона здоров’я", "Право", "Публічне управління та адміністрування".

"Якщо людина має такі критерії, вона подає електронну заявку (через платформу е-Ветеран, прийом документів розпочнеться до кінця серпня – ред.).  Далі проводиться відбір: люди проходять, так скажемо, акредитацію за цією заявкою і проходять два тестування – на загальні знання (законодавства  - ред.) та психологічний напрям, - розповіла Альона Скорзова . - Після цього два тижні буде опрацьовуватися результати, і комісія буде робити висновки, чи буде людина працювати за цим напрямком".

Читайте також: В Україні планують підготувати та працевлаштувати 11 тис. фахівців із супроводу ветеранів - деталі

Вона також додала, що кандидати зі статусом ветерана/ветеранки матимуть привілеї. Також дещо інші правила створені для громадян, які минулого року брали участь у пілотному проєкті міністерства та почали роботу помічниками ветеранів. При заповненні реєстраційної форми вони матимуть прикріпити відповідний Державний сертифікат, а за недостатній кваліфікації – підвищити її чи пройти навчання за рахунок державної програми.

Скільки платитимуть новим спеціалістам

Професія фахівця із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб вже офіційно внесена у відповідний Національний класифікатор України. Такі спеціалісти матимуть чітко визначені обов’язки, зокрема:

- допомагатимуть інтегруватися в цивільне життя;

- забезпечуватимуть інформацією про всі послуги, гарантії та можливості;

- надаватимуть консультації щодо реабілітації, працевлаштування, юридичної допомоги та отримання житла;

- контролюватимуть потреби ветеранів/ветеранок;

- надаватимуть кризову психологічну допомогу;

- будуть поруч, коли це потрібно захисникам, захисницям чи їхнім рідним.

Читайте також: В Україні започатковують навчання фахівців із супроводу ветеранів - подробиці

Як зазначила Альона Скорзова, наразі в Україні є потреба у понад 11 тисячах фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб, однак на першому етапі проєкту планують підготувати близько трьох тисяч таких спеціалістів. Вони будуть офіційно працевлаштовані в комунальні установи або комунальні заклади в громадах та матимуть облаштоване робоче місце.

Працюватимуть такі люди п’ять днів на тиждень: на місцях або на дому у своїх підопічних – в залежності від обставин. Наразі планується, що один фахівець вестиме до 35 кейсів на місяць, тобто обслуговуватиме до 35 ветеранів/ветеранок, демобілізованих та їхні родини.

"Середня зарплатня становитиме 17 850 гривень, але все залежатиме від виконаної роботи, яку ми будемо відслідковувати завдяки KPI , виконаним завданням, - зауважила вона. – Заробітну плату можна буде корегувати завдяки преміям: найвищий відсоток буде 200 – для людей, які дуже добре виконують свою роботу. Тоді зарплата становитиме понад 20 тисяч гривень".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно спілкуватися з ветеранами і ветеранками.

Фото: з відкритих джерел