Цього року Федерація стронгмену України організує перші в історії міжнародні змагання для ветеранів, які пройдуть під егідою нашої країни. Вони отримали назву Strong Spirit Games та відбудуться у Мадриді – саме в іспанській столиці з 11 по 13 жовтня зустрінуться українські герої та ветерани з різних країн, які є членами НАТО та підтримують Україну в боротьбі за свободу.

Таким чином організатори прагнуть подякувати країнам-партнерам за допомогу та дати нашим захисникам шанс проявити себе. Про це для veteran.com.ua розповів віцепрезидент Федерації стронгмену України Олександр Лашин.

Читайте також: У Києві відкрили реабілітаційно-спортивний центр для ветеранів Tytanovi Rehab – подробиці

50 учасників від України

Він зазначив, що провести ігри планували два роки, адже ветеранів з кожним днем в Україні стає все більше, і дуже важливо залучати їх до спорту.

«Ми хотіли організувати власні змагання, на кшталт Invictus Games, щоб більше наших ветеранів змогло взяти в них участь. Адже коли Україну запрошують на міжнародні ігри, в команді може бути близько 20 учасників, тоді як країни-організатори виставляють 50-70 спортсменів, - розповідає Олександр Лашин. – Крім того, ці змагання – знак вдячності країнам НАТО за підтримку та допомогу».

Змагання вирішили провести за кордоном з міркувань безпеки, а після закінчення війни вони мають проходити в Україні. Наразі майданчиком для проведення стане фестиваль Arnold Classic Europe.

«Поки що ми надсилаємо запрошення для участі, і розраховуємо, що сім-вісім країн точно відгукнеться. Україну представить збірна з 50 учасників», - розповідає віцепрезидент Федерації стронгмену.

Читайте також: "Хочу розвивати спорт для ветеранів": Денис Шеренговський на протезі підкорює гори та активно тренується

Відбір у команду

На змаганнях буде представлено чотири види спорту: гребля на концепті, аеробайк (велотренажер, на якому можна допомагати собі руками), жим лежачи та підйом гирі. Ці види спорту обрали, бо вони мають легкий поріг входу – будь-який ветеран може їх опанувати, і відповідні тренажери є в усіх спортивних залах України.

Відбір у команду пройде 13-14 вересня у Буковелі – два дні ветерани будуть змагатися за право представляти нашу країну в Мадриді. Організатори очікують, що спробувати свої сили приїдуть 200-250 учасників.

Для того, щоб взяти участь в національному відборі, потрібно буде заповнити реєстраційну форму на сторінці Федерації стронгмену України, яка відкриється з 9-10 серпня. Проте, враховуватися під час формування команди буде не тільки результат виступу, а й минулі досягнення.

«На наших всеукраїнських змаганнях кожен ветеран заробляє бали, їх можна переглядати в мобільному додатку Trenvet і вони будуть враховуватися для участі. Тобто важливі два фактори – виступ на національному відборі і те, як часто ветеран брав участь в іграх, наскільки він активний, - розповідає Олександр Лашин. – Ще залишилося два змагання, де можна заробити ці бали – 10 серпня у Звягелі і 25 серпня в Рівному. Такі правила діють для того, щоб у людини був азарт постійно тренуватися і змагатися».

На іграх ветерани будуть конкурувати  в окремо визначених категоріях – аби змагання були чесними та справедливими, противники повинні мати схожі травми або  порушення здоров’я.

Минулого року українські ветерани вже показали себе перед світовою спільнотою на фестивалі Arnold Classic Europe – вісім колишніх військових з ампутаціями встановили світовий рекорд з адаптивного стронгмену, протягнувши за канат в упорі сидячі чотири вантажівки загальною масою 35 тонн на 20 метрів за 30,69 секунд.

«З цього часу мотивація тільки зросла – на наших змаганнях не буває менше 100 ветеранів, все більше захисників починає займатися спортом. Міжнародні змагання – теж гарний стимул. Це шанс для ветерана ще раз показати свою незламність та представити Україну на міжнародній спортивній арені», - наголошує віцепрезидент Федерації стронгмену Олександр Лашин.

Нагадаємо,  у Вінниці для ветеранів відкрили заняття з інклюзивного дзюдо та самбо.

Фото: Федерація стронгмену України