Проєкт "Серце Азовсталі" спільно з 1+1 media, каналом 1+1 Україна та ветеранською організацією Dog Tag оголосив переможця адвокаційного проєкту "Смак Свободи". Ним став морський піхотинець Олександр Дідур, який провів 15 місяців у полоні.
Ветерани, які стали учасниками адвокаційного проєкту "Смак Свободи", представляють різні куточки України — від Херсонської та Миколаївської областей до Донецької, Тернопільської та Київської. Вони воювали на різних напрямках, багато хто брав участь в обороні Маріуполя.
Читайте також: Ветерани-захисники Маріуполя завершили навчання кулінарного мистецтва в Тулузі
Захисник Маріуполя представить у США "Козацький медовик"
За словами організаторів, серед поданих робіт переважають солодкі десерти, які є невід’ємною частиною повсякденного життя українців: бісквіти, вергуни, маковики, еклери, оладки, шоколадні кекси. Проте рецепти, які вийшли у фінал — це не просто страви, а справжні символи боротьби надії та зв'язку з рідним домом і є автентичними зразками української кухні, що зберігають багатовікову спадщину. Переможця проєкту обирало спеціальне журі — гастродослідниця Олена Брайченко, шеф-кухар Євген Клопотенко та телеведуча каналу 1+1 Україна Валентина Хамайко.
Євген Клопотенко зазначив, що обирав страву за критерієм конкурентоспроможності — наскільки великий попит та інтерес вона матиме серед майбутніх покупців у пекарні Dog Tag. Натомість Валентина Хамайко виділяла саме історію страви та її походження. Олена Брайченко захопилася мотивацією учасників та поділилася тим, що її дуже вразило:
"Мене дуже вразило те, що ці учасники, які подавали свої анкети, готували, пропонували рецепти — це про велику життєстійкість і про великий запас енергії та бажання брати участь у подібних проєктах. Попри всі випробування, тривоги й певні емоційні стани, ти все одно подаєшся на проєкт, розповідаєш свою історію, надихаєш себе й інших — у цьому є дуже велика життєва енергія".
Згідно з рішенням суддів, переможцем проєкту "Смак Свободи" став морський піхотинець Олександр Дідур, який 15 місяців провів у полоні. Захисник здивував журі своїм "Козацьким медовиком" — автентичним рецептом, що передається у його родині з покоління в покоління. За словами ветерана, цей десерт є символом єдності, сили та традицій.
"Готувати цей медовик мене навчили бабуся і мама. Для мене це не просто десерт, а частина нашої історії, нашої боротьби та віри в перемогу. Тепер я готую його, щоб нагадати світу про наших героїв і підкреслити, що ми не забули про тих, хто залишається у полоні", - поділився Олександр.
Читайте також: Кавово-сніданкова історія у серці Львова – ветеран Сергій Петченко з дружиною відкрили кафе "Вражає"
За правилами проєкту, Олександр Дідур поїде у Вашингтон та представить там свій козацький медовик. Він буде продаватися у пекарні Dog Tag та нагадуватиме усьому світові про українських полонених, яких необхідно визволити.
Фіналісти "Смаку Свободи"
"Проєкт "Смак Свободи" об’єднав ветеранів з усієї України, які продемонстрували надзвичайну силу духу через свої страви. Серед фіналістів:
● Віталій Шепель із сублімованим батончиком з фруктів і ягід, який створений для підтримки військових на фронті;
● Євген Хазан із "Солодкою незламністю" — десертом із маком, символом пам’яті й стійкості;
● Володимир Майструк, який представив печиво з волоськими горіхами, присвячене міцному духу наших полонених.
За рішенням суддів, усі фіналісти отримають певні бонуси - зокрема, змогу представити свої страви на кулінарних майданчиках шеф-кухаря Євгена Клопотенка: в його онлайн-магазині та у закладі ресторатора. А також про один з рецептів розповість детальніше у своїх майстер-класах гастродослідниця Олена Брайченко.
Нагадаємо, проєкт Ріната Ахметова Серце Азовсталі спільно з 1+1 media, каналом 1+1 Україна, ранковим проєктом Сніданок з 1+1 та американською ветеранською організацією Dog Tag оголосили адвокаційний проєкт "Смак Свободи", який покликаний підвищити обізнаність про проблему звільнення українських військовополонених за кордоном.
Фото: "Серце Азовсталі"