У Києві Програма реінтеграції ветеранів IREX у співпраці з Міністерством у справах ветеранів України  провели дводенний форум "Реінтеграція ветеранів: Стратегія, виклики, перспективи". До заходу долучилися представники інших відомств та міністерств, представники великого бізнесу, які поділилися власним досвідом та викликами, з якими стикається держава під час роботи над стратегією реінтеграції захисників і захисниць у мирне життя.

Читайте також: На Черкащині стартував хакатон для ветеранів і переселенців - які проєкти напрацьовуватимуть


Серед питань, які обговорювалися на форумі, зокрема були:

- запуск Єдиного державного реєстру ветеранів війни та цифровізація послуг для ветеранів, ветеранок та їхніх родин;

- адаптація діючого законодавства під сучасні виклики;

- розбудова інфраструктури ветеранської політики та системи взаємодії на різних рівнях – від загальнодержавного до конкретного ветерана;

- навчання, професійна адаптація та працевлаштування захисників і захисниць, які повертаються з фронту;

- відновлення фізичного та ментального здоров’я ветеранів і ветеранок, забезпечення житлом;

- створення можливостей та відхід від декларативних пільг і гарантій;

- розвиток ветеранського бізнесу.

Читайте також: "Життя після звільнення існує" - ветеран Артур Войтюк розвиває кавову компанію у Хмельницькому

"На сьогодні, на жаль, переважна більшість ветеранів й ветеранок, які повертаються, отримали важкі поранення. Наша країна — це країна зі шрамами, ми маємо врахувати це, і розбудувати у нас інклюзивне безбар'єрне середовище. І це не задача Міністерства у справах ветеранів, це задача всієї держави. Тому маємо об'єднати зусилля всіх гравців, аби разом створити належні умови, щоб кожен ветеран мав можливість трансформувати свій бойовий досвід у свою самореалізацію та гідне життя у громаді",  — зауважив заступник міністра  у справах ветеранів України Руслан Приходько.


Заступниця міністра з питань європейської інтеграції Руслана Величко-Трифонюк звернула увагу на необхідність змінити підходи у ветеранській політиці. Йдеться, серед іншого, про покращення суспільного прийняття захисників і захисниць, які повертаються до мирного життя, а також актуалізацію законодавчої бази.

Нагадаємо, Український ветеранський фонд оголосив новий конкурс для громадських об’єднань. Переможці зможуть отримати фінансування своїх проєктів на 1 мільйон гривень.

Фото: Мінветеранів