Існують випадки, коли військові або ветерани, які отримали поранення і пройшли огляд МСЕК, вважають рішення комісії несправедливим. Наприклад, всупереч очікуванням, людині не надали інвалідність або встановили другу, а не першу групу. Куди в таких випадках звертатися для оскарження рішення і у яких випадках може бути проведений повторний огляд?

З таким анонімним питанням у редакцію veteran.com.ua звернувся військовий. Його питання ми передали юристам. Для нашого сайту адвокатка Адвокатського бюро Романа Сацика Марія Ганіна розповіла, який порядок звернення діє у таких ситуаціях, у який термін можна оскаржити рішення Медико-соціальної експертної комісії та які документи потрібно надати. Свої питання юристам ви можете надсилати на електронну пошту veteraninfo24@gmail.com.

Читайте також: Надання статусу УБД в автоматичному режимі – юристи пояснили, коли та як запрацює нововведення

Відповідь Марії Ганіної

Порядок, умови, критерії встановлення інвалідності медико-соціальними експертними комісіями, а також оскарження висновків МСЕК визначає Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 №1317.

Тим часом механізм встановлення груп інвалідності регулює Інструкція про встановлення груп інвалідності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України № 561 від 05.09.2011.

Читайте також: На які виплати мають право родини полонених та зниклих безвісти захисників – роз’яснення юристів

Позасудове оскарження

Відповідно до пунктів 23, 24 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 №1317: У разі незгоди з рішенням комісії особа з інвалідністю має право протягом місяця після одержання висновку комісії подати письмову заяву до:

• обласної або Київської центральних міських комісій,

• або до комісії, в якій вона проходила огляд,

• або до відповідного управління охорони здоров'я.

Після надходження відповідного запиту комісія, що проводила огляд або управління охорони здоров'я у триденний строк надсилає всі наявні документи на розгляд обласної, центральної міської комісії, яка протягом місяця з дня подання зазначених документів проводить повторний огляд заявника і приймає відповідне рішення.

Рішення обласної, центральної міської комісії може бути оскаржене у Міністерстві охорони здоров'я України. МОЗ за наявності фактів порушення законодавства про медико-соціальну експертизу доручає Центральній медико-соціальній експертній комісії МОЗ або Київській міській  або обласній комісії іншої області повторно розглянути, з урахуванням усіх наявних обставин, питання, з якого оскаржується рішення, а також вживає інших заходів впливу для забезпечення дотримання законодавства під час проведення медико-соціальної експертизи.

В особливо складних випадках особи, що звертаються для встановлення інвалідності, можуть бути направлені для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця). Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Таким чином, оскаржити рішення комісії в позасудовому порядку можливо протягом одного місяця. Для цього необхідно звернутися до самої комісії, яка його приймала або до центральної чи обласної комісії з письмовою заявою про проведення повторного огляду і винесення нового рішення. Якщо прийняте нове рішення не влаштовує, його можна оскаржити у Центральній МСЕК МОЗ України.

Рішення комісії також може бути оскаржене у суді в установленому законодавством порядку.

Читайте також: Одноразова грошова допомога після поранень – юристка пояснила, як має визначатися сума виплат

Оскарження в судовому порядку

Строк на звернення до суду становить не пізніше шести місяців із дня, коли військовослужбовець або ветеран дізнався про рішення МСЕК, яке вважає неправомірним. Звертатися потрібно до адміністративного суду за місцем проживання або знаходження позивача або за місцем знаходження МСЕК.

Проте суд звертає увагу на те, що вирішення питань щодо визначення міри втрати здоров`я та ступеня обмеження життєдіяльності особи є дискреційним повноваженням відповідних МСЕК, яке суд не може перебирати на себе, оскільки це, з поміж іншого, вимагає наявності медичної освіти та спеціальної підготовки.

Тобто, при розгляді по суті спору у справах, у яких оспорюються рішення МСЕК, суд не може здійснювати власну оцінку підставності прийняття певного висновку, оскільки суди не є спеціалізованими установами в медичній сфері і тому оцінка підставності висновку МСЕК виходить за межі необхідного дослідження в контексті застосування норм матеріального права.

Таким чином, правом на встановлення групи інвалідності наділена лише медико-соціальна експертна комісія, яка здійснює огляди осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, в той час як суд може скасувати рішення медико-соціальної експертної комісії та зобов’язати переглянути відповідне рішення.

Читайте також: Знятий та виключений з військового обліку – юристи пояснили різницю

Необхідні документи для оскарження МСЕК в позасудовому порядку 

Враховуючи, що комісія, до якої звернулися із скаргою на рішення щодо встановлення інвалідності, надсилає запит на всю наявну документацію до комісії, яка виносила оскаржуване рішення, необхідними додатками до скарги до вищої інстанції є:

• довідка до акту огляду МСЕК,

• паспорт,

• РНОКПП,

• за бажанням й за наявності інші додаткові докази на підтвердження викладених в скарзі обставин (довідки, консультативні висновки, заключення, результати аналізів, УЗД тощо).

Читайте також: Допомога психологів та юристів: для ветеранок і ветеранів створили нову онлайн-платформу

Необхідні документи для оскарження МСЕК в судовому порядку оскарження

В судовому ж порядку, усі необхідні та можливі докази подаються разом з позовною заявою (якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об’єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано та причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк).

Крім того, потрібно обґрунтувати, в чому саме полягає порушення відповідачем процедури прийняття оскарженого висновку МСЕК та надати відповідні докази на підтвердження зазначених обставин.

Однак, окремо варто наголосити, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Таким чином, разом із позовною заявою до суду додаються:

• квитанція про сплату судового збору,

• оскаржуване рішення – довідка до акта огляду МСЕК,

• паспорт,

• РНОКПП,

• документи, що підтверджують порушення комісією процедури прийняття оскарженого висновку.

Ще раз наголошу, що вирішення питань щодо встановлення групи інвалідності є дискреційним повноваженням відповідних МСЕК, яке суд не може перебирати на себе, оскільки судді не мають спеціальних знань та освіти, а також повноважень аналізу стану здоровʼя та винесення відповідних рішень.

Читайте також: Оформлення УБД та надання відпусток – юрист Ярослав Хоменко розповів про права ветеранів та захисників

Висновки

Отже, з метою оскарження рішення про встановлену групу інвалідності потрібно звертатися до самої комісії, яка його приймала або до центральної чи обласної комісії з письмовою заявою про проведення повторного огляду і винесення нового рішення протягом місяця після одержання висновку комісії.

В разі виявлення порушень процедури прийняття оскарженого висновку МСЕК – необхідно звертатися до адміністративного суду за місцем проживання або знаходження позивача або за місцем знаходження МСЕК не пізніше шести місяців з дня, коли військовослужбовець або ветеран дізнався про рішення МСЕК.

Нагадаємо, раніше veteran.com.ua розповідав, які юридичні послуги ветерани можуть отримати безкоштовно.

Фото: з відкритих джерел